Mekanik Bakım

Mekanik bakım sistemi işletmedeki ekipman ve sistemlerin potansiyellerini en yüksek ve en iyi performansta kullanabilmesi için oluşturulmuş sistemdir. Bakımı kapsayan dört farklı temel amaç bulunmaktadır ,Bunlar:
- Parçanın tesis ömrünü olduğundan daha fazla uzatabilmek,
- Üretimde ortaya çıkan maliyeti minimumda tutabilmek,
- Üretimde sürekliliği yakalayarak devamlılık sağlamak,
- Ürün kalitesikazandırmak gibi amaçlara dayanmaktadırne değer
Büyük veya herhangi bir işletme sahibi günümüz teknolojisindeki makinelere ve donanımlara yatırım yapmaktadır. Bu yatırım sahiplerinin tesislerinde yer alan makineler arıza durumu veya makine kapasitesinin çok altında olması durumu önemli iş kayıplarına neden olmaktadır.

Mekanik Bakımı Kapsayan İşlemler
Mekanik Bakım ile motoru oluşturan elemanların arıza işlemleri giderilmektedir. Araç ve kişi güvenliği için yılda en az iki kere aracın mekanik bakımı yapılır.
- Motor Revizyonu: Bu aşamada motorun tüm parçaları ayrılır. İşlevini kaybetmiş parçalar yerine yenileri takılmaktadır. Takılan parçalar eskileri ile aynı özellikte olup arabaya uyum göstermek zorundadır. Silindir kapağı, yatak taşlamaları, krank, silindir bloğu gibi işlemler yapılmaktadır.
- Yağ Kaçağı: Arabanın motor yağı sürekli azalıyor ise yağ kaçağı sorunu vardır. Yağ kaçağından emin olmak için düzenli motor kontrolü yapılmaktadır. Yağ kaçağı göz ardı edilip engel koyulmazsa arabanın tüm parçaları yağ kaçağı yüzünden deforme olmaktadır.
- Su Kaçağı: Su kaçağı gibi sorun oluştuğunda radyatör kapağı açılmaktadır. Daha sonrasında ise sistemde olan suya basınçlı hava verilmektedir.